Nemecko pozitívne vníma ochotu SR realizovať reverzný tok plynu

11.04.2014 Celý región

Berlín/Bratislava 11. apríla (TASR) – Nemecko pozitívne vníma ochotu Slovenska realizovať reverzný chod plynu zo západnej Európy cez svoje územie na Ukrajinu. Počas štvrtkových (10.4.) rokovaní v Berlíne to podpredsedovi Európskej komisie (EK) Marošovi Šefčovičovi potvrdili nemeckí predstavitelia.

Šefčovič sa stretol napríklad s nemeckým vicekancelárom a ministrom pre hospodárstvo a energetiku Sigmarom Gabrielom (SPD). „Vyjadril zároveň veľké porozumenie k tomu, že ide o citlivé rokovania, pri ktorých je nutné postupovať obozretne, pričom ich treba realizovať za európskej prítomnosti,“ priblížil pre TASR slovenský eurokomisár.

Ako pokračoval, Gabriel zdôraznil potrebu zaujatia jednotného postoja EÚ voči vzťahom k ruskému plynárenskému koncernu Gazprom, ako aj samotnému Rusku. Šefčovič pripomenul, že Gazprom je dôležitý hráč na trhu, pričom Slovensko sa vďaka svojej ústretovosti k reverznému chodu plynu, môže dostať do zložitých až napätých vzťahov s týmto energetickým gigantom. Nemecký kancelár uznal argumenty SR, pričom zopakoval nutnosť spoločného európskeho postupu.

Slovensko už začalo technické práce na reverznom toku plynu, a to ešte pred uzatvorením memoranda o porozumení a prepojovacej dohody s Ukrajinou. O technických a právnych aspektoch týchto dokumentov budú 15. apríla v Bratislave na expertnej úrovni diskutovať zástupcovia slovenskej, ukrajinskej strany a EK. Komisia bude podľa Šefčoviča dohliadať na to, aby boli v súlade s európskym právom a bežnými normami.

Eurokomisár s vicekancelárom prebrali tiež prípravu májových volieb do Európskeho parlamentu, formovanie novej Európskej komisie či voľbu jej nového predsedu.
 

Vyberte región